L’ètica dels Pre-cog.

6 01 2009
Els Pre-Cogs es veuen privats de la seva llibertat per salvar milers de vides.

Els Pre-Cogs es veuen privats de la seva llibertat per salvar milers de vides.

Els avenços científics sempre tenen un component polèmic i sovint desafien les concepcions ètiques de la societat.

En el film, els pre-cogs són humans amb la capacitat de preveure els crims que es cometran. Aquest potencial s’aprofita per prevenir i evitar els crims abans de que succeeixin. Es salven milers de vides cada any, però quin és el preu? Tres humans es veuen privats de la seva llibertat.

És un preu raonable?

En aquest marc sorgeix un altra qüestió: Si els crims s’aturen abans de que succeeixin, com podem estar segurs de que el crim s’hauria comès? Podem empresonar algú que encara no comès cap crim?

La polèmica sempre acompanya a qualsevol descobriment científic i avenç tecnològic. I això ha estat així des de fa segles.

Alguns dels debats que han estat vigents en els darrers anys han estat:

  • La clonació, l’home no pot jugar a ser Deu.
  • Les cèl·lules mare, per obtenir-les cal sacrificar un embrió (és a dir, un futur humà).
  • Els acceleradors de partícules, el xoc de dues partícules subatòmiques podria generar un forat negre que destruiria tot el sistema solar.
  • Etc.

    Si bé, són temes que donen molt joc per la discussió, sovint és basen en principis falsos o realitats tergiversades. No es pot opinar d’un tema si no es té la suficient informació. Per tant, el que us proposo és: Cerca informació sobre alguna d’aquestes polèmiques (o altres que se t’acudeixin) i aporta el teu punt de vista.


    Accions

    Information

    11 responses

    8 01 2009
    Aleix

    De moment, jo crec que veure el futur es imposible, pero si 3 persones el poden veure, no els privaria la llibertat.

    8 01 2009
    Sonia i Franchesca

    Creiem que no es raonable ja que esclabitzes a tres persones, per una cosa que no saps realment que es 100% segur.

    8 01 2009
    Julia i Lidia

    Creiem que no és raonable el preu, és injust que 3 persones és sacrifiquin per a la resta de les persones.
    No és pot empresonar a una persona si no ha fet res, el futur pot canviar.

    10 01 2009
    cesarbosch

    Però no és injust també que morin 1000 persones víctimes innocents d’un crim? Si tu fossis un precog, sacrificaries la teva llibertat per salvar 1000 vides? I si fos la vida d’algu a qui estimes?

    9 01 2009
    Paul

    He sentit dir que de vegades pots somiar el que et pasara el dia de demà, o algo mol semblant i tambe que per les línies aquelles que tens a la ma poden sevar si seras ric, si tindras fills, si viuras mol, etc. però jo no opino res perque no tenim dades sobre el futur o sobre com saber el que pasarà al futur.

    10 01 2009
    cesarbosch

    Molt bé, Paul, però el que vull és que opinis. Mulla’t una mica. Creus que es pot predir el futur? I sobretot, per què?

    16 01 2009
    Josep Ma Llebot

    Jo crec, desde el meu punt de vista es un preu raonable´tres persones salven la vida a milers de persones.
    Però desde un punt de vista humà, no ho es, perque prives la vida a tres persones.

    16 01 2009
    Josep Ma Llebot

    No es pot empresonar a algú que encara no ha comés el crim, i a part la persona que l’ha de cometre pot canviar el seu futur.

    16 01 2009
    Josep Ma Llebot

    Particularment, la recerca emprant cèl•lules mare embrionàries ha provat ser un tema immensament sensible per a molta gent. Això és degut a què amb el present estat de la tecnologia cal que per iniciar una nova línia cel•lular es produeixi la destrucció d’un embrió o fer ús de tècniques de clonació terapèutica. Els opositors a la recerca diuen que aquesta pràctica sigui un cavall de Troia per a la clonació reproductiva i equivalent al tractament com a objecte d’un humà en potència. Contràriament els proinvestigació argumenten que és necessari apostar per la investigació de cèl•lules mare embrionàries ja que s’espera que les tecnologies resultants tinguin un potencial mèdic significatiu.

    16 01 2009
    Andrei

    Veure el futur no es possible com va dir l’aleix. Però et vai sentir a la classe que vas dir que es podria predir el futur amb 5 o 6 segons abans de que passi algo. Jo opino que en el futur podrem veure el futur amb l’ajuda de les maquines. I si no podem predir el futur perque es va fer aquesta peli i moltes series de SF. Potser que els americans tinguin naus extraterestres i tot aixo. Pot ser que Obama va tindre acces a les maquines de veure el futur i amb l’ajuda dels extraterestres va veure que guanyarie a les eleccions.

    25 01 2009
    Oriol

    pero jo crec que potser seria posible veure el futur, però no ens serviria de res perque ja hauria canviat,una simple formiga pot canviar el futur, en cuestió de segons, seria molt dificil poder veure tot el que passarà, perquè potser en un futur podem aconseguir preveure el que pense fer una persona, però i si cuan ho va a fer li pique una abella i pare de fer-ho? es podrie preveure que la abella el picarie i el farie aturar-se de la acció que tenía prevista a fer? es tindrie en compte que una insignificant abella podes canviar el futur?
    jo no crec que es pugui preveure el que passarà amb tants detalls com a la peli.

    Deixa un comentari